فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علی حسینی، محمدرضا اخلاقی*، حسین اربابی، هادی سجادی راد صفحات 1-19
    لازمه توسعه پایدار در بخش گردشگری وجود زیرساخت ها و تاسیسات لازم برای گردشگری است که شامل طیفی از سازه ها، دستگاه های اساسی و موسسات خدماتی است که به تسهیل و رونق سفر منجر می شوند. از مشکلات مهم توسعه گردشگری، در ایران، پراکنده نبودن این زیرساخت ها و تاسیسات به گونه ای متوازن و متعادل در سطوح ملی و استانی است. اغلب این زیرساخت ها در چند استان مهم و به خصوص در شهرهای بزرگ متمرکز شده اند. این مسئله موجب هدایت عمده جریان گردشگری به این مقاصد، مغفول ماندن بسیاری از مقاصد مستعد و بالقوه گردشگری و، به تبع آن، توزیع ناعادلانه منافع و عواید حاصل از گردشگری در سطوح ملی و استانی شده است. در این مطالعه، تلاش شده است تا، با به کارگیری روشی شامل استفاده از مطالعات پیشین و سیاست های توسعه در ایران، تحلیل اسناد بالادستی گردشگری، مطالعات تطبیقی سیاست های دیگر کشورها و همچنین تحلیل داده های مستخرج از سالنامه های آماری، ضمن شناسایی وضعیت فعلی پراکندگی زیرساخت های گردشگری در پهنه جغرافیایی ایران، راهکارهایی برای توسعه این گونه زیرساخت ها در سراسر کشور، با رویکردی متوازن و عدالت محور، ارایه شود. از این طریق، می توان نقش صنعت گردشگری در رونق اقتصادی مناطق کمتر برخوردار کشور، اشتغال و ایجاد رفاه و آسایش برای ساکنان این مناطق را پررنگ تر کرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، زیرساخت، تاسیسات، توزیع متوازن، توسعه
  • مصطفی اسماعیلی مهیاری، حمیدرضا ایرانی*، وحید نورمندی پور صفحات 21-35

    هدف از پژوهش پیش رو استفاده از روش های کتاب سنجی و مصورسازی برای بررسی ساختارهای اجتماعی و مفهومی پژوهش های گردشگری هوشمند است. بدین منظور، داده های 771 پژوهش انجام شده در سال های 2004 تا 2021، برای تحلیل و مصورسازی، از پایگاه داده Web of Science بازیابی شدند. داده های توصیفی نشان دادند که روند کمی مقالات از سال 2017 افزایش چشمگیری یافته است و، در سال 2020، با انتشار 201 مقاله، به بیشترین تعداد رسیده است. همچنین، در سال 2021، با 4377 استناد، بیشترین تعداد استناد ثبت شده است. علاوه بر این، پراستنادترین مقالات، مجلات، نویسندگان، دانشگاه ها و کشورها نیز معرفی شدند. دو تحلیل مصورسازی با استفاده از نرم افزار VOS viewer انجام شد: تحلیل هم تالیفی و تحلیل هم آیندی واژگان. یافته های تحلیل هم تالیفی نشان داد که چین بیشترین همکاری را با دیگر کشورها داشته است. تحلیل هم آیندی واژگان نیز پرکاربردترین واژگان و روندهای پژوهشی در این زمینه را نشان داد. درنتیجه، گردشگری هوشمند، شهر هوشمند، مقصد گردشگری هوشمند و فناوری های گردشگری هوشمند همچون اینترنت اشیا و کلان داده ها جزء پرکاربردترین واژگان در سال های گذشته بوده اند. به علاوه، می توان دریافت که، براساس دیدگاه جدید در گردشگری هوشمند، تاثیر همه ی ذی نفعان در یکپارچه سازی منابع و هم آفرینی، به ویژه تاثیر گردشگران پذیرفته شده است و درنتیجه به اکوسیستم گردشگری هوشمند توجه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری هوشمند، شهر هوشمند، مقصد گردشگری هوشمند، هتل هوشمند، تحلیل کتاب سنجی
  • جعفر آهنگران*، الهام شیرافکن صفحات 37-52

    با توجه به روند کنونی جهان به سمت سالخوردگی و هم زمان با افزایش جهانی جمعیت سالمندان، ایران نیز با افزایش جمعیت سالمندی مواجه است. از سوی دیگر، بحث اوقات فراغت یکی از موضوعات مطرح در حوزه کیفیت زندگی سالمندان است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مطالعه پیرامون تاثیر رفتارهای فراغتی در کیفیت زندگی ذهنی  ادراکی سالمندان انجام شده و سالمندان شهر تهران را به منزله مطالعه موردی انتخاب کرده است. پژوهش حاضر، به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و، به لحاظ روش تحقیق، از نوع تحقیقات توصیفی از نوع هم بستگی و، به لحاظ گردآوری داده ها و اطلاعات نیز، از نوع تحقیقات پیمایشی با ابزار پرسش نامه است. جامعه موردنظر افراد بالای 60 سال ساکن شهر تهران بودند که، به دلیل وجود بحران کرونا و دشواری دسترسی به نمونه موردنظر، با روش نمونه گیری در دسترس (آسان) انتخاب شدند. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، نرم افزار SPSS به کار گرفته شد و، برای آزمودن فرضیه های پژوهش، از آزمون هم بستگی استفاده شد. تتایج نشان داد تمام فرضیه های تحقیق قابل قبول است و رفتارهای فراغتی در ابعاد کیفیت زندگی ذهنی  ادراکی شامل سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیط سالمندان شهر تهران تاثیر مثبت دارد. همچنین، به طور کلی، رفتارهای فراغتی در کیفیت زندگی ذهنی  ادراکی سالمندان شهر تهران تاثیر مثبت دارد. در پایان، ضمن اشاره به محدودیت های تحقیق، پیشنهادهایی مبتنی بر نتایج برای تحقیقات آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، رفتارهای فراغتی، کیفیت زندگی ذهنی ادراکی، سالمندان، تهران
  • علی پورنگ، امید بهبودی*، سیده ستایش گلین سیدی صفحات 53-73

    ارزش ویژه برند یک دارایی بازاریابی بزرگ است که مزایای رقابتی را ایجاد می ‏کند و عملکرد شرکت‏ ها را بهبود می‏ بخشد. این مطالعه تاثیرات ارزش ویژه برند مبتنی بر مصرف ‏کننده (CBBE) (یعنی وفاداری به برند، آگاهی از برند، کیفیت ادراک‏ شده و تصویر برند) دهکده توریستی نمک ‏آبرود در تصمیم وی با ملاحظه نقش نگرش و عملکرد برند را بررسی می‏کند. پژوهش، از نظر هدف، کاربری و، از نظر ماهیت، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش گردشگران دهکده توریستی نمک‏آبرود هستند. نمونه آماری، با احتساب 5-10 برابر تعداد گویه ‏ها، 355 نفر مشخص شدند که پرسش‏ نامه‏ هایی، به ‏صورت تصادفی در دسترس، میان آن‏ ها توزیع شد. به‏ منظور سنجش روایی پرسش ‏نامه، از روایی صوری و سازه و، به ‏منظور بررسی پایایی ابزار، از آلفای کرونباخ استفاده شد که درنهایت روایی و پایایی تایید شد. داده‏ ها با روش مدل ‏یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم ‏افزار اس پی اس اس و پی ال اس تحلیل شدند. نتایج بررسی نشان می ‏دهد که تمام چهار عنصر ارزش ویژه برند با نگرش به برند ارتباط مثبت و هر سه متغیر در قصد بازدید گردشگران  تاثیر مستقیم دارند. نگرش به برند ارتباط بین چهار عنصر ارزش ویژه برند و قصد بازدید گردشگر را میانجیگری می‏ کند و عملکرد برند ارتباط بین نگرش به برند و قصد بازدید گردشگر را تعدیل می‏ کند. این مطالعه نظریه ارزش ویژه برند را به برندهای گردشگری نیز تعمیم می ‏دهد. علاوه بر این، این مطالعه عملکرد برند را به‏ منزله عاملی زمینه ‏ای به‏ جای نتیجه از ارزش برند و نگرش به برند شناسایی کرده است.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند مبتنی بر مصرف‏کننده، نگرش به برند، عملکرد برند، قصد بازدید گردشگران، گردشگری لوکس
  • یزدان شیرمحمدی*، طاهره شیرزادی صفحات 75-93
    با توجه به گسترش صنعت گردشگری در جهان و وجود قابلیت‏ ها و ظرفیت ‏های فراوان ایران برای جذب گردشگر ، اطلاعات و آمارهای موجود حاکی از عملکرد ناموفق این صنعت در ایران است. به‏نظر می‏ رسد یکی از دلایل اصلی این امر جدی ‏نگرفتن انتظارات و ترجیحات گردشگرانی است که وارد ایران می ‏شوند؛ همچنین تلاش ‏نکردن برای افزایش رضایت گردشگران از دیگر علل آن است. هدف از این پژوهش بررسی اثر رضایتمندی گردشگران بر درخشندگی برند مقصد گردشگری با استفاده از متغیر میانجی رضایت گردشگران تجاری در جهان پساکرونا است. متغیرهای مستقل این پژوهش عجین‏ شدن با مقصد، اقتصاد سفر، تجربه کاری و خودباوری است. متغیر میانجی رضایت گردشگران، و متغیرهای وابسته تبلیغات دهان‏ به ‏دهان و تمایل به بازدید مجدد از مقصد است. تحقیق با روش توصیفی پیمایشی صورت گرفته و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش دربردارنده گردشگران آسیایی است که به شهر تهران سفر کرده‏ اند. بر اساس روش نمونه ‏گیری در دسترس و با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر برای نمونه پژوهش انتخاب شده ‏اند. تحلیل‏ های آماری با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم‏ افزار اس ‏پی‏ اس ‏اس و آموس انجام ‏شده است. برای تعیین ارتباط علی بین متغیرها از روش مدل معادلات ساختاری و سطوح معناداری استفاده شده و برای آزمودن فرضیه‏ ها p_value کوچک ‏تر از 05/0 درنظر گرفته شده است. نتایج پژوهش شامل دوازده فرضیه است که به‏ جز دو فرضیه، بقیه فرضیه ‏ها ‏تایید شده ‏اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، وفاداری به برند، تعطیلات کاری، برند، کرونا
  • سهراب امیریان* صفحات 95-106
    یکی از راهبردهایی که به ‏تازگی در اغلب کشورهای جهان به آن توجه شده توسعه و گسترش گردشگری در نواحی محرومی است که قابلیت‏ های لازم برای گسترش گردشگری را دارند. بخش بسیار مهمی از فعالیت ‏های گردشگری در دنیا برپایه بهره ‏مندشدن از طبیعت است که امروزه بوم‏ گردی نام ‏گرفته است. شهرستان پاوه، به‏ دلیل داشتن جاذبه‏ های فراوان طبیعی و تاریخی، قابلیت جذب گردشگران بسیاری را دارد. هدف ‏این مقاله بررسی و تحلیل وضعیت گردشگری در شهرستان پاوه با تاکید بر ابعاد پایداری است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و روش جمع ‏آوری اطلاعات کتابخانه ‏ای (اسنادی) و‏ میدانی (پرسش‏ نامه و مصاحبه) است. برای تجزیه‏ وتحلیل داده ‏ها، از روش ‏های آماری (توصیفی و استنباطی) ازجمله آزمون t تک‏ نمونه‏ای و آزمون کولموگروف استفاده ‏شده است. نتایج حاصل از بررسی وضعیت گردشگری و بوم‏ گردی منطقه نشان ‏می ‏دهد که بوم ‏گردی در هیچ‏‏ کدام از شاخص ‏های مربوط به ابعاد اقتصادی و زیست‏ محیطی و همچنین شاخص ‏های مربوط به ابعاد اجتماعی فرهنگی پایدار نیست. درکل، نتایج حاصل نشان داد که گردشگری و بوم ‏گردی در منطقه پاوه پایدار نیست و همین امر آسیب‏ پذیری آن را افزایش ‏می ‏دهد. بنابراین، برنامه ‏ریزی جامع، مناسب و قابل‏ اجرا از الزامات گردشگری‏ این منطقه است و توجه شایانی را ‏می‏ طلبد
    کلیدواژگان: گردشگری، ابعاد گردشگری، پایداری، شهرستان پاوه
  • مهدیه شهرابی فراهانی* صفحات 107-121
    گردشگری مذهبی، به‏ منزله یکی از قدیمی ‏ترین سفرها، به واقعیتی اجتناب‏ ناپذیر برای ایجاد آرامش و رهایی از اضطراب ‏های زندگی جامعه صنعتی تبدیل شده است. جهان، در اواخر سال 2019، با بیماری کرونا دست به گریبان شد و صنعت گردشگری با محدودیت‏ های بی ‏شماری مواجه شد. سفر به ‏صورت مرسوم و پیشین انجام نشد و، در این شرایط، استفاده از ابزارهای الکترونیک در صنعت گردشگری به ‏سرعت موردتوجه واقع شد. با توجه به شیوع کرونا و ممنوعیت سفر، ‏تاب ‏آوری به مفهوم تاکید بر تحمل فشارها و شرایط بحرانی اهمیت می‏ یابد. در این تحقیق که به شیوه توصیفی و پیمایشی با هدف بررسی نقش بازدید مذهبی مجازی در ‏تاب ‏آوری در دوران کرونا انجام شده است و با توجه به شرایط و محدودیت ‏ها در سال 1399 و همچنین در دسترس‏ نبودن جامعه آماری، از روش نیمه‏آزمایشی استفاده شد. این روش با دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد تا تاثیر بازدید مجازی در تاب ‎آوری هر دو گروه ارزیابی شود. مولفه های تاثیرات معنوی، کنترل، ‏پذیرش تغییر مثبت، اعتماد به غرایز فردی و تحمل آثار منفی و تصور از شایستگی و صلاحیت فرد فرضیه ‏های تحقیق را مبنی بر نقش بازدید مجازی مذهبی در ‏تاب‏ آوری در دوران کرونا شکل دادند و آزموده شدند. قبل از شرکت در زیارت مجازی، در ابتدا، از هر گروه پیش ‏آزمون گرفته شد. در گام بعد، افراد گروه آزمایش مداخله، در طی یک ماه، چهار بار به زیارت مجازی کربلای دعوت شدند که این زیارت ‏ها هر هفته و به‏ مدت 15 دقیقه‏ انجام شد، اما گروه کنترل شامل هیچ ‏گونه مداخله ‏ای نشدند. در پایان، طرح پس‏ آزمون برای اندازه‏ گیری میزان ‏تاب ‏آوری افراد انجام شد. آزمون فرضیات نشان می‏ دهد که، در شرایط حاضر، گروه آزمایش تاب آوری بیشتری از گروه کنترل دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، بازدید مجازی، تاب آوری، بیماری کرونا
  • محمد کشتی دار، عادل رحمان پور*، سید مجید حسینی، مرتضی قناعت صفحات 123-141
    با ظهور بیماری کووید-19 در جهان، بسیاری از خانواده ها و مدیران با چالش نحوه مدیریت اوقات فراغت ورزشی روبه رو شده اند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی چالش های پیش روی مدیریت اوقات فراغت ورزشی در دوران بیماری کووید-19 بود. روش پژوهش، از نظر پارادایم، تفسیری و، به لحاظ روش شناسی، کیو است. جامعه پژوهش شامل متخصصان و استادان دانشگاه با دانش کامل درخصوص اوقات فراغت ورزشی جوامع و خبرگان سیاست گذار در مباحث ورزشی این بحران از ایران بودند که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. با تعداد 23 مصاحبه شونده، داده های گردآوری شده به اشباع نظری رسید. از میان مصاحبه‏ های عمیق با خبرگان و پیشینه پژوهش، 29 عبارت شناسایی و، با تحلیل عاملی کیو، 7 الگوی ذهنی مشخص شد. براساس یافته ها، چالش های مدیریت اوقات فراغت ورزشی به ترتیب اولویت عبارت اند از توجه به مباحث اقتصادی، زیرساختی، سازمانی، امور ورزشکاران، سبک های زندگی و مسایل قرنطینه شوندگان بود. پیشنهاد می شود، برای برون رفت از این چالش ها، برنامه هایی جایگزین، با توجه به پروتکل های بهداشتی و راهکارهای جدید ارایه شده در این پژوهش، درنظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، اوقات فراغت، چالش ها، کووید-19
  • بهناز دانشمند، محمد حقیقی*، گلنار شجاعی باغینی صفحات 143-168

    هتل ها اقدامات زیادی را برای بهبود موفقیت در جهت توسعه و ادامه حیات برندهای خود انجام می دهند. اما درک اینکه چگونه مشتریان و گردشگران، توسعه برند را ارزیابی می کنند، مهم می باشد. بدین منظور در جهت بهبود موفقیت توسعه و به عبارتی تقویت برندها، ضروری است که عوامل موثر بر ارزیابی نگرش های مشتریان و گردشگران از توسعه و تقویت برند شناسایی و بررسی گردد. پژوهش حاضر درصدد دستیابی به مدل ادامه حیات و تقویت برند هتل با رویکرد توسعه صنعت گردشگری در هتل های منتخب 4و5 ستاره شهرمشهد است.  این مطالعه به روش آمیخته(کمی-کیفی) انجام شده است. در بخش کیفی از نظریه پردازی داده بنیاد و سه مرحله کدگذاری استفاده شده است.در این بخش گردآوری داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 19 نفر از مدیران هتل های 4 و 5 ستاره شهر مشهد به شیوه نمونه برداری غیر احتمالی قضاوتی و گلوله برفی انجام شده است. در بخش کمی براساس ابعاد مدل بدست آمده، پرسشنامه محقق ساخته تدوین و توسط گردشگران مستقر در هتل های 4 و 5  شهر مشهد، تکمیل و مدل بدست آمده نیز براساس روش معادلات ساختاری آزمون کمی گردید. دربخش کیفی، مدل نهایی پژوهش در قالب پارادایم کدگذاری محوری ارایه گردید و منجر به طرح شش قضیه شدکه شامل شرایط علی(چهار مقوله)، شرایط مداخله گر (سه مقوله)، شرایط زمینه ای (سه مقوله)، مقوله محوری تحت عنوان مدیریت برندمحور، راهبردها(هفت مقوله) و پیامدها(هفت مقوله) از آن استخراج شده اند.در بخش کمی نتایج تحلیل ساختاری مدل بررسی گردید و معناداری روابط بین مولفه ها و مناسب بودن ابعاد مدل تایید شد. با وجود اینکه سال هاست مسئله توسعه و تقویت هتل ها در صنعت گردشگری جهت ایجاد برندهایی قوی در این عرصه مورد بحث قرار گرفته است، اما همچنان بررسی این امر مهم ضروری به نظر می رسد. چرا که افزایش رقابت، هتلداران را مجبور کرده است تا راه های جدیدی را برای تفکیک برند خود از برندهای رقیب دنبال کنند. ترویج برند مبتنی بر مصرف کننده می تواند عامل کلیدی استراتژیک محرک برای موفقیت در صنعت هتلداری و توسعه صنعت گردشگری باشد. پژوهش حاضر نشان می دهد که با  بهره گیری از مدیریت برندمحور ، می توان در جهت ادامه حیات و تقویت برند هتل ها گام برداشت و از طریق اجرای مدل ارایه شده در این پژوهش به توسعه صنعت گردشگری کمک نمود.

    کلیدواژگان: ادامه حیات هتل، تقویت برند، توسعه صنعت گردشگری
  • ابوالفضل خسروی*، ملیحه کربلایی مجید، میثم شهبازی صفحات 169-183

    امروزه آن دسته از شرکت هایی که هتل های خود را از طریق برندسازی قوی در بخش بندی خود ، ارتقا داده اند ، در مقایسه با رقابت بدون برند، به سهم بازار، نتایج مالی برتر و رشد شتاب بیشتری دست یافتند. شخصیت برند می تواند چهره بهتری را از کسب و کارهای مهمان پذیری به تصویر بکشد. و بر رفتار خرید مشتریان هتل تاثیرگذار باشد .این پژوهش با هدف بررسی نقش ابعاد سخصیت برند بر احساس و اعتمادو نیز جذابیت نسبت به برند مجموعه هتل های شرکت ملی نفت ایران صورت گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی ، کاربردی و پیمایشی ، که در جامعه آماری دانشجوهای مدیریت در شهر تهران و آشنا با برند هتل های شرکت ملی نفت انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد شخصیت برند (صمیمیت ، شور و هیجان ، کمال ،استحکام و شایستگی) بر احساس و اعتماد نسبت به برند هتل های شرکت ملی نفت ایران و در نتیجه جذابیت این برند تاثیر مثبت و معنی داری دارد. یکی از بازارهای هدف بسیار مهم هتل های شرکت ملی نفت، کارکنان شاغل دربخش های مختلف صنعت نفت می باشد. تلاش برای شخصیت سازی برند این هتل ها ، در تصویر سازی برای مشتریان و اعتماد و احساس نسبت به برند این هتل ها تاثیرخواهد داشت و مراجعه به این هتل ها را افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: شخصیت برند، برند کارفرما، احساس و اعتماد نسبت به برند، جذابیت برندکارفرما، هتل های شرکت نفت
  • محمدمهدی مهراسا، وجیهه هوشیار* صفحات 185-199

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر قصد رفتاری گردشگران آرامگاه فردوسی توس انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از جهت جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی هستند که تعداد آن ها نامشخص است و حجم نمونه به تعداد 184 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد جین و همکاران (2020) ایت که جهت روایی آن از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با آلفای کرونباخ سنجیده و تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و PLS نسخه3 انجام گرفت. نتایج حاکی از آن است که تصویر مقصد گردشگری بر نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و وابستگی به مکان گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، وابستگی به مکان گردشگری بر قصد رفتاری گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، نگرش گردشگری بر میل گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، همچنین، هنجار ذهنی گردشگران بر میل گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، در این میان، احساس پیش بینی شده مثبت گردشگران بر میل گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، اما احساس پیش بینی شده منفی گردشگران بر میل گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر ندارد. کنترل رفتاری ادراک شده گردشگران بر قصد رفتاری و میل گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد، و در نهایت، میل به گردشگری بر قصد رفتاری گردشگران مقبره ی تاریخی فردوسی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: وابستگی مکانی، تصویر مقصد، عوامل درونی و شناختی، میل، قصد رفتاری
  • پگاه کاظم پور دهکا * صفحات 201-217

    سازمان ها امروزه دریافتند که مشتریان کلیدی ترین دارایی آن ها هستند و این موضوع باعث شده که در حفظ و وفادار کردن مشتریان تلاش کنند؛ زیرا مشتریان وفادار، به منزله مزیتی رقابتی، اهمیت زیادی برای سازمان ها دارند. از طرف دیگر، نحوه برخورد و عملکرد کارمندان سازمان ها تاثیر مستقیم و بسزایی در جذب و وفاداری مشتریان دارد. عدم توجه به رفتار اخلاقی و فرار از مسیولیت ها و تعهدات سازمان ها باعث می شود نه تنها مشتریان خود را از دست بدهند، بلکه موجب از بین رفتن خودشان می شود. اخلاق حرفه ای در بازاریابی ایجاب می کند که سازمان ها در تمام مراحل چرخه عمر مشتریان، اعم از جلب، جذب، حفظ و نگهداری، با رفتاری مبتنی بر اصول اخلاقی حرفه ای سازمان برای جلب اعتماد، رضایت و وفاداری آن ها گام های موثر بردارند. این تحقیق به شناسایی تاثیر عملکرد بازاریابی در جذب مشتری های آژانس های گردشگردی با نقش میانجی اخلاق حرفه ای کارکنان (آژانس های مسافرتی شهر رشت) پرداخته است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه است که از طریق طیف لیکرت نمره دهی شده و پایایی آن از طریق آلفا کرونباخ سنجیده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های پارامتریک و ناپارامتریک (به وسیله نرم افزار SPSS25‎‏ و PLS3) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که عملکرد بازاریابی در اخلاق حرفه ای بیشترین ضریب ‏اثر را دارد و آموزش بازاریابی می تواند در نحوه برخورد کارکنان تاثیر مثبت بگذارد. همچنین، اخلاق حرفه ای نقش بسزایی در جذب مشتریان آژانس های گردشگری ایفا می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد بازاریابی، جذب مشتری، آژانس های گردشگردی، اخلاق حرفه ای
|
  • Seyed Ali Hosseini, Mohammadreza Akhlaghi *, Hossein Arbabi, Hadi Sajjadi Rad Pages 1-19
    Sustainable development in the tourism sector requires the existence of infrastructure and facilities for tourism, including a range of structures, basic institutions, and service institutions that facilitate and promote travel. One of the important challenges of tourism development in Iran is the lack of distribution of these infrastructures and facilities in a balanced way at the national and provincial levels. Most of these infrastructures are concentrated in several important provinces, especially in large cities. This issue has led to the main direction of tourism flow to these destinations, the neglect of many potential tourism destinations, and consequently, the lack of fair distribution of benefits and revenues from tourism at the national and provincial levels. In this study, we tried to use a  method including reviewing previous studies and development policies in Iran and also analyzing the upstream tourism documents, data extracted from statistical yearbooks, and comparative studies of other countries, to identify the current distribution of tourism infrastructure in a geographical area and also provide solutions for the development of such infrastructure throughout the country with a balanced and justice-oriented approach. In this way, the role of the tourism industry in the economic prosperity of the less privileged areas of the country, employment, and creating welfare for the residents of these areas can be highlighted
    Keywords: infrastructure, facilities, balanced distribution, Tourism, Development
  • Mostafa Esmaeili Mahyari, Hamid Reza Irani *, Vahid Noormandipour Pages 21-35

    The purpose of this study is to exploit bibliometric and visualization methods to investigate the social and conceptual structures of a smart researches. Accordingly, 771 research bibliometric record between 2004- 2021 have been retrieved from web of science database to be analyzed and Visualized. Descriptive data indicate the incredible increase in number of articles since 2017, hitting the record in 2020 with 201 articles. Citations maximized in 2021 with 4377 citations. Moreover, the highly cited articles, journals, authors, universities and countries were all identified. Two visualization analyses were conducted using VOS viewer software: Co-authorship analysis and Keywords co-occurrence analysis. Co-authorship findings present that China has the highest collaboration with other countries. Also keywords co-occurrence analysis showed the most used keywords in this field and consequently the research streams. As a result, smart tourism, smart City, smart tourism destination and smart tourism technologies such as internet of things and big data are among the most applied keywords in recent years. In addition, it can be understood that based on new perspective in a smart tourism, the role of all stakeholders to integrate resources and co-create is recognized, specifically tourists and smart ecosystem is being addressed.

    Keywords: Smart Tourism, Smart city, Smart tourism destination, Smart hotel, Bibliometric analysis
  • Jaafar Ahangaran *, Elham Shirafkan Pages 37-52

    According to the current trend of the world toward aging, and at the same time with the global increase in the elderly population, Iran is also facing an increase in the elderly population. On the other hand, the issue of leisure time is one of the topics in the field of quality of life for the elderly. Therefore, the present study aimed to study the effect of leisure behaviors on the elders' mental-perceptual quality of life. The elders in Tehran were selected as a case study. The present research is applied research in terms of purpose, the research method is descriptive correlational, and this is survey research. Data and information have been collected with a questionnaire. The target population was people over 60 years old living in Tehran who were selected by convenience sampling method due to the Corona crisis and the difficulty of access to the sample. To analyze the research data, SPSS software was used, and a correlation test was used to test the research hypotheses. Findings showed that all research hypotheses are acceptable and "leisure behaviors" have a positive effect on the dimensions of quality of mental-perceptual life, including "physical health," "mental health," "social relations," and "environmental health" of the elderly in Tehran. Also, in general, "leisure behaviors" positively affect the "quality of mental-perceptual life" of the elderly in Tehran. Finally, while pointing out the limitations of the research, result-based suggestions are also provided for future research.

    Keywords: Leisure, leisure behaviors, mental-perceptual quality of life, The elderly, Tehran
  • Ali Pourang, Omid Behboodi *, Seyedeh Setayesh Galin Seyedi Pages 53-73

    Brand equity is a great marketing asset that creates a competitive advantage and improves corporate performance. This study examines the effects of consumer-based brand equity (brand loyalty, brand awareness, perceived quality, and brand image) on the Namakabrud tourist village and tourists’ decisions, considering the role of brand attitude and performance. The research is applied in terms of purpose, and it is a descriptive survey. The statistical population of the study is the tourists of Namakabrud tourist village. The statistical sample included 5-10 times the number of items,  355 people were randomly identified, and questionnaires were distributed among them. To assess the validity of the questionnaire, formal and structural validity were used, and Cronbach's alpha was used to evaluate the reliability of the tool. Finally, the validity and reliability were confirmed. The data were analyzed by the structural equation modeling method using SPSS and PLS software. The results show that all four elements of brand equity are positively related to brand attitude, and all three variables directly affect tourists’ intention to visit. Brand attitude mediates the four elements of brand equity and the tourists’ visit intention, and brand performance moderates the relationship between brand attitude and the tourists’ visit intention. This study extends the brand equity theory to include tourism brands. In addition, this study identifies brand performance as a fundamental factor instead of a consequence of brand value and brand attitude

    Keywords: Consumer-based brand equity, Brand Attitude, Brand Performance, Tourists’ visit intention, Luxury tourism
  • Yazdan Shirmohammadi *, Tahereh Shirzadi Pages 75-93
    Due to the expansion of the tourism industry in the world and the many capabilities and capacities of Iran to attract tourists, the current information and statistics indicate the unsuccessful performance of this industry in Iran. One of the main reasons for that is not taking the expectations and preferences of tourists entering Iran seriously and not trying to increase tourists' satisfaction. The purpose of this study is the effect of tourist satisfaction on the to become famous of the tourism destination brand using the mediating variable of business tourist satisfaction in the post-corona world. The independent variables of this research are destination integration, travel economics, work experience, and self-confidence. The mediator variable is tourists’ satisfaction, and the dependent variables are word-of-mouth advertising and the desire to revisit the destination. The research method is a descriptive survey applied in terms of purpose. The study’s statistical population includes Asian tourists who have traveled to Tehran. Based on the available sampling method and Cochran's formula, 384 people were selected for the study sample. Statistical analyzes were performed using the structural equation method and SPSS and Amos software. To determine the causal relationship between the variables using the structural equation model and significance levels to test the hypotheses p_value of less than 0.05 was considered. The results of this study include 12 hypotheses that, except for two hypotheses, the rest of them have been confirmed.
    Keywords: Tourism, Brand Loyalty, Holidays, Brand, Corona Pandemic
  • Sohrab Amirian * Pages 95-106
    One of the strategies that have recently been considered in many countries is the tourism development in deprived areas which also have the necessary capabilities to expand tourism. Now eco-tourism is an essential part of tourism activities globally, and it is based on the benefits of nature. Paveh city, due to its abundant natural and historical attractions, can attract many tourists. The purpose of this article is to investigate and analyze the tourism situation in the county of Paveh, with an emphasis on sustainability. The research method is descriptive-analytical, and the library (documents) and field (questionnaires and interviews) method is used for data collection. Statistical methods (descriptive and inferential), including one sample T-test and Kolmogorov, were used to analyze the data. The results of the survey of tourism and Eco-tourism in the region showed that none of the indicators related to economic, environmental aspects, and indicators associated with the socio-cultural dimension is not sustainable. In general, the results revealed that tourism and Eco-tourism are not sustainable in Paveh and the threshold of vulnerability increases. Therefore comprehensive, appropriate, and applicable planning is one of the tourism requirements in this region, and it also requires considerable attention
    Keywords: Tourism, Tourism dimension, Sustainability, County of Paveh
  • Mahdieh Shahrabi Farahani * Pages 107-121
    As one of the oldest travels, religious tourism has become an inevitable reality to bring peace and relief from the anxieties of the industrial society’s life. In the world in late 2019 was struggling with Coronavirus and the tourism industry faced numerous limitations. Travel was not as usual, and it was not in a conventional manner; in these circumstances, the use of electronic devices was quickly in the tourism industry. Given the prevalence of coronavirus and travel bans, resilience is essential to emphasize enduring pressures and critical situations. This study is a descriptive and survey study. This study investigates the role of virtual religious visits on resilience during the Corona era. Due to the conditions and limitations in 2020 and the unavailability of the statistical population, a quasi-experimental method was used. This method was performed with an experimental group and a control group to measure the effect of virtual visits on the resilience of both groups. The components of spiritual influence, control, acceptance of positive change, trust in individual instincts and tolerance of adverse effects, and perception of personal competence formed the research hypotheses on the role of virtual religious visits on resilience during the Covid pandemic. Also, these components were tested. Before participating in the virtual pilgrimage, pre-tests were taken from each group. The experimental group was invited to the virtual pilgrimage to Karbala four times a month in the next step. These pilgrimages were performed every week for 15 minutes, but the control group did not include any intervention. In the end, the post-test design was performed to measure the resilience of individuals. The hypothesis test shows that the experimental group has higher resilience in the present condition than the control group.
    Keywords: religious tourism, virtual visit, Resilience, COVID-19
  • Mohammad Keshtidar, Adel Rahmanpour *, Seyed Majid Hosseini, Morteza Ghenaat Pages 123-141
    With the advent of COVID-19 disease globally, many families and managers have faced the challenge of managing sports leisure time. This study aimed to identify the challenges facing sports leisure time management during the COVID-19. The research method is the interpretive paradigm, and it is Q methodologically. The research population includes experts and professors with perfect knowledge of sports leisure time and policy experts on sports issues in this crisis in Iran. They were selected by the snowball method. With 23 interviewees, the collected data reached theoretical saturation. Among the in-depth interviews with experts and the research background, 29  phrases were identified, and seven subjective patterns were extracted by Q factor analysis. According to the findings, the challenges of managing sports leisure time in order of priority are considering economic, infrastructure, organizational issues, athletes' affairs, lifestyles, and quarantine issues. It is suggested that, to overcome these challenges, alternative programs by health protocols and new solutions presented in this study be considered.
    Keywords: Challenges, COVID-19, Mental Pattern, Sport Leisure Time
  • Behnaz Daneshmand, Mohammad Haghighi *, Golnar Shojaei Baghini Pages 143-168

    For improving the success of development and strengthen brands, it is necessary to identify and examine the factors affecting the evaluation of customers and tourists' attitudes about developing and strengthening the brand. This study is in a mixed (quantitative-qualitative) method. In the qualitative part, the data theorizing of the foundation was used. data collection was done through semi-structured interviews with 19 managers of 4- and 5-star hotels. The city of Mashhad has been done. In the quantitative part, based on the dimensions of the obtained model, a researcher-made questionnaire was used and a quantitative test was performed based on the method of structural equations. The final model of the research led to the design of six theorems, including causal conditions (four categories), intervening conditions (three categories), contextual conditions (three categories), the main category of brand-based management, strategies (seven categories) and consequences. (Seven categories) have been extracted from it. In the quantitative part, the significance of the relationships between the components and the appropriateness of the model dimensions were confirmed. Increased competition has forced hoteliers to look for new ways to differentiate their brand from competing brands. Promoting a consumer-based brand can be a key strategic driver of success in the hotel industry and the development of the tourism industry. By using brand-based management, we can take steps to continue the life and strengthen the brand of hotels and help the development of the tourism industry by implementing the model presented in this study.

    Keywords: hotel Survival, brand strengthening, Tourism Development
  • Abo, Lfazl Khosravi *, Malihe Karbalaei Majid, Meisam Shahbazi Pages 169-183

    Today, those companies that have upgraded their hotels through strong branding in their segmentation have achieved market share, superior financial results, and faster growth than brand less competition. Brand personality can portray a better face of hospitality businesses and influence the shopping behavior of hotel customers.The aim of this study was to investigate the role of brand personality dimensions on feelings and trust in the brand of the National Iranian Oil Company. Research method In this descriptive, applied and survey research, which was conducted in the statistical population of management students in Tehran and familiar with the brand of hotels of the National Oil Company. The results showed that the dimensions of brand personality (intimacy, enthusiasm, perfection, strength and competence) have a positive and significant effect on the feeling and trust in the hotel brand of the National Iranian Oil Company and as a result the attractiveness of this brand. One of the most important target markets of the National Oil Company hotels is the employees working in different sectors of the oil industry.Efforts to personalize the brand of these hotels will have an effect on the image for customers and the trust and feeling towards the brand of these hotels and will increase the number of visits to these hotels.

    Keywords: Brand personality, Employer Brand, feeling, trust in the brand, employer brand attractiveness, oil company hotels
  • Mehrasa Mohammad Mehdi, Vajihe Hoshyar * Pages 185-199

    the present study was conducted to investigate the factors affecting the behavioral intention of tourists in Ferdowsi Toos Tomb. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The statistical population of the study is tourists of Ferdowsi historical tomb, the number of which is unknown and the sample size was 184 people. The data collection tool was the standard questionnaire of Jane et al. (2020) which was measured and confirmed for validity by confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha. Data analysis was performed using structural equations using SPSS software version 24 and PLS version 3. The results show that the image of the tourist destination has a positive effect on the attitude, mental norm, perceived behavioral control and dependence on the place of tourists of Ferdowsi historical tomb, dependence on the place of tourism has a positive effect on the behavioral intention of tourists Ferdowsi Historical Tomb has a positive effect on tourists' desire. Also, tourists' mental norm has a positive effect on Ferdowsi Historical Tomb tourists' desire. It is predicted that tourists will not negatively affect the tourists' desire for Ferdowsi's historical tomb. Perceived behavioral control of tourists has a positive effect on the behavioral intention and desire of tourists of Ferdowsi historical tomb, and finally, the desire for tourism has a positive effect on the behavioral intention of tourists of Ferdowsi historical tomb.

    Keywords: Place Attachment, destination image, internal, cognitive factors, Desire, Behavioral Intention
  • Pegah Kazempour Dahka * Pages 201-217

    Awareness that customers are an organization's key assets has made it essential for organizations to maintain and make customers loyal as a competitive advantage. On the other hand, the performance of organizations directly affects the sense of loyalty and customer attraction. Ignoring ethical issues and escaping from social responsibilities and obligations leads to the destruction of the organization. Professional ethics in marketing requires that organizations take adequate steps in all stages of the customer life cycle, including acquiring, attracting, retaining, and maintaining by behaving based on the organization's professional ethical principles to gain Customers’ trust, satisfaction, and loyalty. This study has identified the effect of marketing performance on the attraction of customers of tourism agencies with the mediating role of professional ethics of employees (travel agencies in Rasht). The data collection tool in this study is a questionnaire that was scored through the Likert scale, and Cronbach's alpha measured its reliability. The method of the present study is a descriptive analysis of research data, and inferential analysis was measured using parametric and non-parametric tests by SPSS25 and PLS3 software. The results showed that marketing performance impacts professional ethics, and marketing training can positively affect employees’ attitudes. Also, professional ethics plays a vital role in attracting customers to travel agencies.

    Keywords: Marketing Performance, Customer Attraction, Travel Agencies, Professional Ethics